Vezseny

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

A községet valószínűleg a Vason nemzetség fiai alapították, írott forrás 1354-ben Wesen alakban említi először . Hatalmas mocsarak, nádasok szegélyezték a kiemelkedő, letelepedésre alkalmas magasabb halmokat. A Tisza kanyarulata miatt csak nyugatról lehetett szárazföldön megközelíteni, ami könnyen védhetővé tette a falu népét a betolakodók támadásai ellen. Ha a helyzet megkívánta, a környező mocsaras nádasokban jól el tudott rejtőzködni a lakosság.
Az alacsonyabb fekvésű falurészen bronzkori temetőt találtak. A település déli részéről a Bökönyepartról (Kisdebrecen) vaskori kelta női sír származik. Az itt talált vérzománc-berakásos, állatfejekkel díszített bronzöv a kelta művészet kiemelkedő alkotása. A nyugati határrészen, a vezsenyi szőlők felé honfoglalás kori lovas sírokat találtak, a Tiszából avar kardot, mamutagyarat, ősorrszarvú-, őstulok csontokat szedett ki a halász. A régi kor embere itt dús legelőket, erdőket, vadban gazdag réteket, bőséges halászatot talált.

Nevezetessége:

  • Református templom

A templom 1720 körül épült, barokk stílusban. A homlokzat előtti torony egyszerű architektúrájú, ablakai vakolatkeretesek, párkányok tagolják. Belül falazott stukkódíszes szószék látható, a XVIII. században készült.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5093 Vezseny, Templom u. 1.

Telefon:56/459-021

Fax: 56/459-022

E-mail: info@vezseny.hu

Forrás: www.vezseny.hu

Vélemény, hozzászólás?