Tiszaújváros

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

“A tiszaújvárosi térség domborzatai típus szerint síkság és teraszos folyóvölgy. Magyarország második és egyben legszebb folyója a Tisza – melynek „szőke” jelzője onnan ered, hogy a partok löszös iszapja a víz színét sárgára festi. A Sajó és Tisza folyók által közrezárt alföldi táj adottságai lehetőséget nyújtanak a horgászok és vízi sportok szerelmeseinek is.

A különleges élményekre vágyók is megcsodálhatják a „tiszavirágzást”, mely egy évről-évre visszatérő látványosság.

A város külső részéhez tartozik a Tisza-sziget, amelyen átívelő híd teremt közúti kapcsolatot Borsodi-Abaúj-Zempllén és Hajdú-Biha megye között.
Tiszaújváros kedvező földrajzi fekvéssel bír, összekapcsoló szerepet játszik három nagyváros, Miskolc, Debrecen és Nyíregyháza között.Tiszaújvárosban nem található kórház, de a szakorvosi ellátás széles körű, amit a környező települések lakossága is igénybe vesz. A nevelési-oktatási intézmények széles hálózata épült ki a városban az elmúlt évtizedekben. A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ és az 5 tagintézményből álló Napközi Otthonos Óvoda, zenei és művészeti nevelés az Általános és Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiben folyik a városban a nyelvi, a művészeti, számítástechnikai, sport és környezetvédelmi képzés középiskolájában.

A város infrastrukturális ellátottsága 100 %-os, jelentős anyagi eszközöket fordít a folyamatosan növekvő családi és sorházas lakásépítési igények kielégítésére. Tiszaújvárosban korszerű városközpont, európai színvonalú sportcsarnok-sportcentrum és gyógyfürdő komplexum épült.”

Nevezetességei:

Tiszaújvárosi Termálfürdő – gyógyvize 1200 méter mélységből feltörő 57 Celsius-fokos termálvízzel működik, melynek sókoncentrációja, nátrium-klorid és hidrogén-karbonát tartalma magas, így ízületi, idült nőgyógyászati és urológiai panaszok kezelésére hasznosítják. A medencékben a víz 32, 36, 38 illetve 40 fokos.

Közérdekű adatok:


Forrás: Wikipédia