Tiszasüly

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Tiszasüly község Jász-Nagykun-Szolnok megye északi határán fekszik, a Tisza jobb partján, Szolnoktól mintegy 40 km-re. A község története a XIV. századig (1311) követhető vissza. A műemlék római katolikus templom szentélye talán még korábbi eredetű is lehet. A település határában lévő Éhhalom területén honfoglalás kori kettős sírt találtak, amelyben egy férfi és egy nő holtteste feküdt. Mindkettőjük koponyája lékelve volt, amelyet túl éltek. A becsontosodás ma is látható a koponyákon. A lelet a szolnoki múzeumban látható.    A falu lakossága a török időkben jelentősen lecsökkent. 1703-ban rác csapatok teljesen feldúlták, felégették a települést. 1872-ben nyerte vissza a falu az önállóságát. A nagy külterülettel rendelkező településen mindig a mezőgazdaság volt a meghatározó gazdasági tevékenység. A falu lélekszáma 1950-ig nőtt (3700 fõ), majd fokozatosan csökkent, jelenleg 1900 körül van. 1950-ig működött a községben egy fűrészmalom, amely a Tiszán leúsztatott fenyőfát dolgozta fel.    A községhez legközelebbi város Szolnok. A település körül igen sok mesterséges halastó található. Egyébként is jó horgász hely, hiszen északról a Tisza nyugatról a Jászsági Főcsatorna délről pedig a Tisza egyik holtága határolja. A község a Tisza-tótól délre (kb. 20 km) fekszik. A Tisza-gáton aszfaltozott kerékpár út vezet odáig. Sok házat vásároltak a faluban üdülő céljából. A község lakhatóságát szolgálja az útalapok építése, a telefon-, a gáz-, a szennyvízcsatorna hálózatának kiépítettsége.    A község határában bányásszák a híres kolopi gyógyiszapot. Ez az iszap a főváros fürdőiben Szent-Gellért gyógyiszap néven kerül felhasználásra. A műemlék római katolikus templom felújítása és restaurálása folyamatban van.
Nevezetessége:

  • Római Katolikus Templom

Magyarország törökök által egykor meghódított területein nagyon kevés olyan műemlék, főleg templom maradt meg, amely a hódoltság korát megelőző időszakból, a középkorból származik. Ezek egy részét vagy teljesen vagy, részben átépítették. A részben átépített műemlék templomok közé tartozik a Közép-Tisza mentén fekvő Tiszasüly község római katolikus temploma.

Maga a templom-úgy, mint a község is- a Tisza folyó jobb partján fekszik. Egykor a falu középső területein feküdt, ám a Tisza gyakori mederváltozásai miatt került a falu északi szélére. Az épület jelenleg kissé elhanyagolt külsőt mutat bevakolatlan falazata miatt. A templom falazatát szabálytalan alakú, különböző méretű kövekből rótták össze, melynek külső felületét munkálták meg aránylag egyenletesen. A későbbi korokban megtörtént átépítések során tégla is keveredett a templom falazatába, mely által vegyes falazatúvá vált.    Feltehetőleg már az Árpád-korban állhatott itt egy szerény méretű templom, de a történeti kutatások igazolták, hogy a mai templom hajója már állt a XIV. században. Ebből a korból említik az írásos emlékek először Tiszasülyt is Swl, Swllh néven. A hajóhoz a mainál lényegesen keskenyebb méretű szentély csatlakozott. A XIV.-XV. század fordulóján a hajó déli oldalán tornyot építettek és itt alakították ki a bejáratot is. A torony aljában valószínűleg egy előcsarnok is lehetett, úgy, mint a ma is álló templomtorony aljában is van.    A templom első jelentős méretű átépítésére az 1480-as években került sor. Az átépítésre a megbízást valószínűleg a falu és a környező kis falvak akkori birtokosa, a Kompolthy család adta. A templom korábbi építésű keskeny szentélyét teljesen lebontották, majd egy tágasabb, a ma is látható gótikus szentélyt építették fel. A korábbi keskeny szentélyre utaló lapfalmaradványokat megtalálták a mai templom szentélyének padlószintje alatt.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5061 Tiszasüly, Kíséri út 21.

Telefon: 56 / 497-000

Fax: 56 / 497-019

E – mail: phsuly@dunaweb.hutitkarsag@tiszasuly.hu

Forrás: www.tiszasuly.hu

Vélemény, hozzászólás?