Tiszalök

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:
A Tiszalök Város Önkormányzata községgazdálkodással foglalkozik. A város megközelítése ideális vasúton, közúton egyaránt. Budapestről 2 óra alatt elérhető az M3-as autópálya polgári szakaszán. A város közel van Magyarország keleti részének nagyvárosaihoz: Nyíregyháza 30 km, Miskolc 60 km, Debrecen 65 km távolságra található. Tiszalökről egy-egy óra alatt elérhető mind az ukrán határ, mind a román, mind a szlovák határ.A Tisza folyón való átkelést északi irányba komp segíti, mely önmagában is látványosság. Tiszalök város nevét az első tiszai vízlépcső és a Keleti – főcsatorna megépítése tette országosan híressé. Régészeti leletek azonban azt mutatják, hogy még korábban is éltek itt emberek, sőt avarok lakóhelye is volt. Az erőmű építésekor ugyanis jégkori állatmaradványok /mamut, orrszarvúcsontok/, pattintott kalcedon kőpenge került elő. Tiszalök 6100 lakosú kisváros, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Nyíri mezőség nevű tájegységében fekszik. A település első írásos említése 1265-ből származik.

Nevezetessége:

  • Református temploma – a XVIII. század-ban épült.

 

 

 

 

 

 

 

  • Római katolikus temploma – 1887-ben épült.

 

 

 

 

 

 

 

  • Erőmű.
  • A Tiszalöki Vízlépcső

Tisza szabályozásának során megépített első jelentős méretű műtárgy. Építésének terve már 1863-ban megfogalmazódott. A vízlépcső 1954-ben, a hajózsilip 1958-ban készült el. A kiviteli tervekkel megegyezően egyszerre készült el építészetileg mind a Duzzasztómű, mind a villamos energia termelésére alkalmas Vízerőmű. Ez a vízerőmű abban a korban az ország legnagyobb vízenergiát hasznosító turbináinak biztosított üzemeltetési körülményeket, tette lehetővé elkészülte után a duzzasztás révén rendelkezésre álló vízenergia hasznosítását villamos energia termelésére. A vízügyi létesítmények elkészültét követően csak két évvel később kezdte el Tiszalökön az első blokk az energia termelését. A Vízerőművet 1959-ben helyezték üzembe.

  • Parkerdő

Arborétum :területe 31 hektár, ahol mintegy 260 féle különböző, érdekes növényfajta található. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) saját kezdeményezésből hozta létre, a fák telepítése három ütemben történt: 1963-1967, 1972-1977, 1977-1987. években.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Telefon: 42/278-259

E – mail: tiszalok@freemail.hu

Forrás: www.tiszaloktv.hu