Tiszafüred

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa. A város és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az ide látogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén, kerékpáros túrán való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat, az beleszeret és évről-évre visszatér. A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse városunknak a termálvíz, az ide látogatókat a termálstrand várja, melynek területén található úszómedence, strandmedence és fedett termál medence. A 39 °C-os alkáli-hidrogénkarbonátos víz kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városba érkező vendégek szállásáról szálloda, családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak.A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat. Városunkban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas-mesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét.A város, kedvező fekvése lehetővé teszi az itt üdülők számára, hogy megismerjék a környék nevezetességeit. Színes nyári programokkal szeretettel várja az látogatókat Magyarország legnagyobb horgászparadicsoma.LÁTOGASSON EL VÁROSUNKBA!

Nevezetessége:

  • Református templom

A város református temploma műemlék jellegű barokképület, melyet a középkori részeket is megőrző templomból a XVIII. században alakították ki. Tornya hatszintes, galériás. Karzatai alatt klasszicista stílusú, kék- fehér- fekete, rozettás fakazetták találhatók. 1983-ban felújították, ekkor találták azt a két ablakot, amely 1230-ból származik. A templom mellett a klasszicista stílusú paplak helyezkedik el.

  • Római katolikus templom

Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. 1819 és 1827 között épült, korának megfelelően klasszicista stílusban. Néhány oltárképe a XIX. század közepén készült.

  • Zsinagóga
  • Kemény-kastély és a kastélypark

Az eklektikus kastély ma a Hortobágyi Nemzeti Park egyik irodaépülete. Paulik Ágoston tervei szerint épült 1920-ban.

  • Kiss Pál Múzeum és Lipcsey-kúria

1877-ben alapították gazdag helytörténeti és néprajzi gyűjteménnyel rendelkező múzeumát. A szabadságharc egyik tábornokáról elnevezett Kiss Pál Múzeum a klasszicista stílusú 1840 körül épült Lipcsey – kúriában kapott helyet és itt üzemel 1953 óta.

  • Nyúzó Gáspár Fazekasház

A kiállítás az 1839-1910 között élt neves fazekas klasszicista lakóházában eredeti berendezési tárgyai, alkotásai segítségével mutatja be a fazekasok munka-és életkörülményeit.

  • Meggyes Csárdamúzeum (Kócsújfalu)

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5350 Tiszafüred, Főutca 1.

Telefon: 59/510-500

Fax: 59/351-701

Forrás: www.tiszafured.hu


Vélemény, hozzászólás?