Szolnok

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Városunk az Alföld szívében, a Tisza és a Zagyva folyók torkolatában található, lakói joggal lehetnek büszkék közel ezer éves történelmére. A szolnokiaknak sohasem volt könnyű életük, mindig keményen meg kellett küzdeniük a megélhetésért. Hol háborúk, hol járványok pusztították, de az itt lakók mindig meg tudták oldani problémáikat.

Városunk számos természeti értéke közül a legjelentősebb a két folyó és környéke, valamint a páratlan gyógyvíz. A jövőben komoly energiákat összpontosítunk arra, hogy mindenki számára elérhetővé és használhatóvá tegyük kincseinket.
A szolnokiak igen öntudatos emberek, akik minden tőlük telhetőt megtesznek városukért. Erre a nagyszerű erőre hagyatkozva tesszük településünket otthonossá, mindenki számára tetszetőssé. Bár fejlesztéseink távlatokba nyúlóak, érdemes nem csupán a világhálón keresztül közelebbi kapcsolatba kerülni velünk, szolnokiakkal. Jöjjön el, nézze meg személyesen a Tiszaliget varázslatos hangulatát, sétáljon a Zagyva és a Tisza hosszan elnyúló sétányán, hajózzon a szőke folyón, fürödjön a Tisza Szálló gyógymedencéjében. Ismerjen meg bennünket, higgye el, érdemes! Utazzon ide, s állítsa fel bográcsát a Gulyásfesztiválon, ezen a semmihez sem hasonlítható hatalmas gasztronómiai fesztiválon! Békés, szívélyes, barátságos embereket talál nálunk, akik szeretettel fogadják a betérő vendéget.

Nevezetessége:

 • Belvárosi plébániatemplom és kolostor. A barokk stílusú katolikus templom Giovanni Battista Carlone egri építész tervei szerint épült 1724-1757 között, mai formáját az 1800-as években nyerte el.
  A főkapu felett található Szentháromság szoborcsoport 1757-ben került a helyére. A négy boltszakaszos templomhajó tizenegy oltárral büszkélkedhet, falait díszes freskók, stációképek díszítik. Különlegesen szép gazdagon díszített barokk szószéke.
  Bezdiczky Ignác sótiszt 1718-ban költözött a városba, és a mai helyen egy szentélyszerű kápolnát építtetett a ferences barátok részére, úgy, hogy az később, bővíthető legyen. Az 1718-ban elkészült szentélyhez 1723–1729 között épült a hozzá kapcsolódó déli rész. a 1736-ban lerakták a templomhajó alapjait. A barokk stílusú templomot és a rendházat, ami tulajdonképpen bővítés volt 1724–1757 között építették Giovanni Battista Carlone egri építész tervei szerint. A templom mai formáját a 19. században nyerte el.
 • Református templom. Szolnok belvárosában, a Római Katolikus Nagytemplom és a zsinagóga szomszédságában, Tisza parti parkban meglehetősen furcsa, érdekes kiképzésű épületet pillanthatunk meg. Tornyának csúcsán kakas jelzi az építmény református voltát.
  A neogótikus stílusú épület vörös téglafalaival Szolnok egyik legjellegzetesebb építménye. A templom Sztehlo Ottó tervei alapján készült, átadására 1894-ben került sor. A templom legértékesebb darabja a vörösfenyőből készült szószék. Az épület erőd jellegét téglafalai, lőrésszerű ablakai, valamint ötszög alaprajza adja. Négy harangja van, melyek Walser Ferenc és Szlezák Raffael mesterek keze munkáját dícsérik, orgonáját Angster József orgonaépítő mester készítette.
  A 11. században már létező Szolnokon 1562-ben alakult meg a református egyház. 1704-ben a szabadságharc idején Rákóczi Ferenc kezébe került a város, kinek katonái jelentős segítséget nyújtottak. 1709-ben tűzvész pusztított a városban, aminek martalékául esett a reformátusok kis imaháza is. Újjáépítését az ellenreformáció és a Karolina Resolutio lehetetlenné tette.
 • Zsinagóga – Szolnoki Galéria. A mór stílusú épület Baumhorn Lipót tervei alapján épült, izraelita templomként 1899-ben került felszentelésre, 1972 óta működik Szolnoki Galéria néven, hazánk egyik legnagyobb kiállítóterme. Ma színvonalas kiállításoknak, tárlatoknak ad rendszeresen otthont. Kitűnő akusztikája hangversenyek rendezésére is alkalmassá teszi.
  A galériaként működő épület kiállítótermeiben helyet kap a Damjanich János Múzeum képzőművészeti gyűjteményeinek egy része, de olyan híres kiállítások otthonául is szolgált már, mint az országos hírű Munkácsy kiállítás.
 • Vártemplom. A templom külső megjelenése korának klasszicista stílusjegyeit viseli, de belül a főoltár, a szószék, a padok és az áldoztató rács empire stílusú.
  A keresztény (Magyarok Nagyasszonya) templom az egykori vár helyén áll. Homályossí Ferenc tervei alapján épült, átadására 1824-ben került sor. Különlegessége, hogy építése során a közelben álló romos török mecset és az egykori középkori templom maradványainak köveit használták fel.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5000 Szolnok, Kossuth tér 9.

Telefon: (56) 503503

Fax: (56) 503504

E-mail: szolnph@ph.szolnok.hu

Forrás: info.szolnok.hu


Vélemény, hozzászólás?