Nagyrév

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Nagyrév a Tisza bal parti magas peremén fekvő település. Neve az egykori legnagyobb tiszai átkelőhelyet jelenti.Vize a Tisza, és a cibakházi Holt-Tisza levágott kanyarulata, amely Jász-Nagykun-Szolnok megyében az egyik legnagyobb, és a „nádbokrai” miatt Európában is egyedülálló holtág, mely 16 km-es  hosszával Európa egyik leghosszabb holtága. Nádasvilága szintén páratlan, hiszen a nád körkörös telepekben, bokorszerűen nő.A községet átszeli az úgynevezett Tatár-árok, a Holt-Tiszától a Tiszáig húzódó árok, amelyet a tatárok ellen védekező lakosság ásott ki, hogy megvédje a települést.
A Holt-Tisza Védett természeti értékeik egyike, csak a település határában növő, eddig azonosítatlan liliomfaj, valamint az egyik vadon élő nagyon ritka madár, a túzok.
A településen – földrajzi elhelyezkedése miatt – a minden évben elkápráztató tiszavirágzás teljes pompájában látható. A 2005-ös évben ez a páratlan és egyedülálló természeti jelenség megfigyelhető volt a Holt-Tiszán is.A falu külterületén 3 kunhalom található, mely szintén a védett természeti értékek közé tartozik.

Nevezetessége:

  • Bronzkori régészeti lelőhely, amely a falu déli részén ma is régészeti védelem alatt áll.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5463 Nagyrév, Árpád út 78.
Telefon: 06-56/457-001; 06-56/578-006

E – mail: nagyrev@dunaweb.hu

Forrás: www.nagyrev.hu

Vélemény, hozzászólás?