Kisköre

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Kisköre nevét 1323-ban Küre alakban említi egy korabeli oklevél. Az 1332-37 évi pápai tizedjegyzékben Kerey, az 1424. évi oklevélben Kywre név alatt népes birtokként fordul elő. A Tisza folyó közelsége minden korban meghatározta az itt élő emberek életét. A halászat, a földművelés, a Tisza szabályozása korában a kubikus munka volt megélhetési lehetőség.Kisköre legújabb kori történetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. Vízlépcső az ország legnagyobb vízerőműve, amely a térség legjelentősebb ipari potenciálját jelenti. A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el.
A település életében is döntő változást jelentett az 1975-ben átadott vízlépcső, amely nem csak Kisköre, hanem az egész Közép-Tisza vidék, az Alföld életét is megváltoztatta. A természet átalakításának eredményeként létrejött a víztározó, megszületett a Tisza-tó, létrejött egy varázslatos vízi világ, amely ma már számtalan csodát, feledhetetlen élményt tartogat az idelátogatók számára. Egy tó, mely eltér a megszokott tavak világától, hiszen felszínét burjánzó ártéri erdők, sárgán aranyló homokpadok, holtágak, szigetek, gazdag flóra és fauna teszik változatossá. Változatos élettereinek köszönhetően egyszerre, egymást nem zavarva fér meg itt a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző, napozó nyaraló, s a csendet óhajtó horgász.A város ideális célpont a kikapcsolódást kereső családok számára. Az öblök, holtágak, szigetek között csónakázni, kenuzni maradandó élmény, a horgászat szerelmesei pedig egész évben kiskörei horgászkalandokról, gazdag zsákmányról, kapitális harcsákról, süllőkről és pontyokról mesélhetnek barátaiknak, ismerőseiknek.A sekély, gyorsan felmelegedő tó kiválóan alkalmas fürdőzésre is. A szabad vizű strand a környék legtisztább vizű, egyik legjobban kiépített fürdőhelye, amely kellemesen hűs, selymesen simogató vízével, bővülő szolgáltatásaival, programjaival évente több ezer látogatónak nyújt felüdülést, kikapcsolódást.Polgármesterként bízom abban, hogy az itt élők összefogásával Kiskörének nemcsak múltja, hanem jövője is lesz, hogy olyan feltételeket tudunk teremteni, hogy tanulmányaikat befejező fiataljaink örömmel jöjjenek vissza városunkat tudásukkal gyarapítani.
Nevezetessége:

  • Tájház
  • Későbarokk templom: Kisköre majd hétszáz éves múltját kevés fennmaradó építészeti emlék őrzi. A település legrégibb építménye az 1777-ben barokk stílusban épült Római Katolikus Templom. Érdekessége a kőből épült toronysisak. Belső berendezési tárgyai közül korabeliek a tölgyfából faragott padok, a fából készült barokk szószék, a kagylódíszes oltárszekrény és a keresztelőkút szoborcsoportja.A rendszeres vagy alkalmi szertartásokon kívül a templom zárva van.(Vasárnap, hétfőn, szerda és pénteken 18 órakor kezdődik a szentmise.)

 

 

 

 

 

 

 

  • Kiskörei vízlépcső
  • Szabad vizű strand

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 3384 Kisköre, Széchenyi u. 24.

Telefon: (36) 358-207  (36) 358-311  (36) 358-463

Fax: (36) 558-021

E-mail: titkarsag@kiskore.hu

Forrás: www.kiskore.hu

Vélemény, hozzászólás?