Ároktő

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Ároktő gyönyörű természeti adottságokkal, csodálatos történelmi múlttal rendelkező település. Az itt élő emberek is teljes joggal szeretnének egy szebb és jobb világban élni. Ám azt is tudják, hogy maguknak is tevékenyen részt kell vállalniuk községünk formálásában, csak így remélhetnek segítséget másoktól.
A tenni akarás jegyében vetődött fel az igény 1997-ben Varga István és felesége, Vargáné Kerékgyártó Ildikó vezetésével egy civil szerveződés létrehozására: az “Ároktő község megújhodásáért” Alapítvány létrehozása. Az alapítvány vagyona a hét alapító tag által befizetett 70.000Ft Az alapítvány vagyonát, az alapítók által kijelölt háromfős kuratórium kezeli, melynek elnöke Varga István, majd 1999-től Gaál Gabriella.
Ároktő Borsod-Abaúj-Zemplén-megye déli részén a Tisza  jobb partján elhelyezkedő ősrégi település, amelyet az itt található szarmata avar kori sírok is bizonyítanak.

Településünk síkvidéki település, belterülete 153,2245 ha. Lakóinak száma 1296 fő, melyből közel 40%-a cigány kisebbséghez tartozik, a munkaképes lakosok közel 75%-a munkanélkülinek mondható. Belterületi úthálózat hossza 14,5 km, ebből mintegy 10 km kőzúzalékkal borított.
Településünkön szennyvízcsatorna, szennyvíz-tisztítómű nincs, ivóvízvezeték, gáz, áram, telefon szolgáltató rendszerek kiépítettek.A falu központjában található a posta. A közúti forgalomba a Miskolc – Nyékládháza – Mezőkövesd – Mezőcsát és az autópálya kapcsolja be.
A Tiszán túl tájaira a tiszacsegei Réven át lehet eljutni. Megközelíthető a Borsod – Volán menetrendszerinti járataival, Mezőcsátról és Mezőkövesdről egyaránt. A településünk jelentős forgalmat bonyolít le, a komp közlekedésnek köszönhetően, mely a Tiszán túl megközelítését teszi lehetővé. Ároktő gazdasági életét meghatározta a környezet és a táj jellege.
Az itt élő emberek főleg mezőgazdasággal és halászattal foglalkoznak. Az évek során szépen fejlődött gyarapodott. Rendelkezik minden olyan intézménnyel, amely a település létjogosultságát biztosítja.
A Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola biztosítja az itt élő gyermekek oktatását, munkájukat segíti a Napközi Otthonos Óvoda, az egészségügyi ellátást a háziorvos, a fogászat, valamint a gyógyszertár biztosítja. Az olvasni, kikapcsolódni vágyó gyerekek és felnőttek részére az öt ezer  kötetes könyvtár áll rendelkezésre.
A település közigazgatási és gazdálkodási feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el. A településre jellemző, hogy jelentős a munkanélküliség, mivel a helyben lévő Dél-Borsodi Gazdaszövetkezet az 1990-es években végelszámolás alá került, így az ott foglalkoztatott munkavállalók, mivel újabb munkahelyet nem létesültek, munka nélkül maradtak.

Nevezetessége:

  • Római katolikus templom
  • A Tájház 1994-ben nyílt meg.
  • Tiszai holtág, horgászhely

Közérdekű adatok:

Forrás: www.arokto.hu


Vélemény, hozzászólás?