Abádszalók

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Közép – Tisza

Település leírása:

Abádszalók a Tisza bal partján, Szolnok és Tiszafüred között középtájon, a Nagykunság nyugati határán, közvetlenül a fejlődést mindinkább meghatározó Tisza-tó mellett fekvő, közel 5000 fős település.
A mindig is mezőgazdasági termelésből élő falu, két községnek, Tiszaabádnak és Tiszaszalóknak az egyesüléséből jött létre történelmünk során.Abádot Anonymus említi először, mint a XIII. században fontos tiszai révhelyet, s mint Thonuzoba besenyővezér birtokát.Szalók, mint török eredetű név – a Szalók nemzetség szállásterülete – a honfoglaló magyarság törökös elemeire utal, mely településrész 1697-ig folyamatosan lakott hely, majd elpusztulhatott, mert 1717-től tudunk arról, hogy megindult a községi élet. 1849-től a két településrész több alkalommal egyesült és vált szét, majd végleges egyesülésére – közakaratra – 1896-ban került sor. Ezen esemény centenáriumát 1996-ban ünnepsorozattal köszöntöttük.
Településünk életét és lehetőségeit alapjaiban változtatta meg a kiskörei duzzasztómű elkészülte után a Tisza-tó, melynek szigetekkel tarkított duzzasztással létrehozott mesterséges, 127 km2 nagyságú árterületéből a 14 km2 egybefüggő, szabad vízfelülete Abádszalóknál található, ezért is válhatott a csendet, nyugalmat szerető, a vízisportoknak hódoló, a horgászatot, vadászatot kedvelő bel- és külföldi turisták paradicsomává.
Lakosságunk és vendégeink szabadidejének tartalmas eltöltését, kikapcsolódását szolgálja évek óta a keleti régió egyik leggazdagabb nyári programját kínáló “Abádszalóki Nyár” kulturális képzőművészeti és sportrendezvényeket felölelő sorozata, mely közel húsz éve nemzetközi méreteket öltött.
Településünk nem csak büszke értékeire, de óvja is azokat. Az 1996-ban az egyesülés 100. évfordulójára kiadott és a település történetét hét évszázadra visszamenően felidéző, igényesen összeállított könyv, a szintén 96-os születésű községi címer és zászló, a műemlék római katolikus templomunk – melynek oltárképeit falunk szülötte Kovács Mihály festőművész készítette – egyediségével nemzetközi hírű babamúzeum mind-mind jelzi, hogy Abádszalók épít hagyományaira, azokra az értékeire, amely a víz mellett még tartalmasabbá tehetik mind az itt élő, mind a vendégek hétköznapjait.
Elhelyezkedés:
A település Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti részén, a Tisza középvonalának bal partján, a Tisza-tó lagnagyobb öble mellett, a Tiszafüred-kunhegyesi – sík peremén helyezkedik el.
A Ferrotól számított keleti hosszúság 38o17,, az északi szélesség 47o30, perc alatt van.
Vasútállomása a Kisújszállás- Kál-kápolna közötti szárnyvonalon a községtől 5 km-re található. A település melletti kiskörei Tisza-híd fontos átkelőhely.
A legközelebb lévő városok:
Kunhegyes: 12 kmTiszafüred: 24 kmKisújszállás: 38 kmSzolnok: 75 kmAbádszalók több irányból, alsóbbrendű közutakon közelíthető meg. A 4-es számú főútvonal irányából a 34-es számú másodrendű főútvonal felől (Kunhegyes érintésével) érhető el. Az M 3-as autópálya irányából a nagyfügedi lehajtónál elhagyva az autópályát Hevesen és Kiskörén át, vagy szintén az M 3-as autópályán a Füzesabony-Dormánd kijáratnál a 33-as számú főúton Tiszafüredig haladva, onnan egy alsóbbrendű úton (Tiszaszőlős és Tiszaderzs érintésével) közelíthető meg.
A környező településekkel, a távolabbi nagyvárosokkal és a fővárossal is rendszeres autóbuszjáratok kötik össze a várost, a Tisza tavi nyár fővárosát.

Nevezetessége:

  • Református templom

 

 

 

 

  • Laki Kálmán mellszobra

 

 

 

 

 

  • I. Világháborús Emlékmű

 

 

 

 

 

 

  • Ember Mária mellszobra

 

 

 

 

 

  • Babamúzeum és Faluház

 

 

 

 

  • Abádszalók létrejötte -TiszaAbád és TiszaSzalók 1896-os egyesítésének – emlékműve

 

 

 

 

 

  • Abádi Major Minifalva

 

 

 

 

 

  • A II. Világháborús Emlékmű

 

 

 

 

 

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 5241 Abádszlók Deák Ferenc u. 12.

Telefon: 0659/535-110

Fax: 0659/535-120

E-mail: abadpohi@abadszalok.hu

Orvosi ügyelet

Cím: 5241 Abádszalók, Deák Ferenc u. 22.

Telefon: 0659/355-303

Forrás: www.abadszalok.hu

Vélemény, hozzászólás?