Zemplénagárd

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Felső – Tisza

Település leírása:

Kormányközi szerződés alapján 2006 augusztusában gyalogosok és kerékpárosok számára határátkelő nyílt Zemplénagárd és a szomszédos Szlovákia területén fekvő Nagytárkány között. A határon ellenőrzés nincs, de személyigazolványt ajánlott vinni. A két falu közti kis távolság ellenére a közúti közlekedés nem megoldott, mert a szlovák oldalon nem biztosítottak pénzt a 650 méternyi út megépítésére, de 2008-ra új aszfaltúton közlekedhetünk. Most már csak a magyar oldalon kell utat építeni.
Zemplénagárd nevét már a XV. századi oklevelek is említették Agaar néven. Ekkor két Agárdról: Kis- és Nagyagárdról tettek említést.A kis Tisza menti település az Agárdi és az Agárdi Tőke családok ősi lakhelye volt.1417-ben azonban az Agárdiakon kívül a Nagytárkányi és a Perényi családnak is birtokrésze volt itt.1452-ben Agárdi Lajos Balázs a maga birtokrészét a leleszi prépostra és rendházra hagyta.1487-ben a Széchi család is birtokrészt szerzett itt, részüket azonban a Tárczaiaknak zálogosították el, majd azt a Török család szerezte meg.1598-ban a leleszi prépostság, Török Ferenc, Korchma János és Báhonyi Márton birtokának írták.1654-ben Kisagárd részeire a Tárkányi család tagjai kaptak királyi adományt, kiktől 1688-ban Sennyei István (III.) örökölte, s a Sennyei családé maradt 1741-ig, amikor a Dőry család kapta meg, kiktől ismét a Sennyeiekhez került. A birtok másik részén Nagyagárdon pedig a leleszi konvent, a Török, Szirmay, Ormos és Tolvaj családok osztoztak meg még 1848 előtt, de rajtuk kívül a Korchma, Tárczy, Mailáth családoknak is volt itt birtokrésze.1865-ben nagy tűzvész pusztított a településen, melyben a falu nagy része a tűz martaléka lett.Az 1900-as évek elején a leleszi prépost, Török Zoltán és báró Sennyei Béla volt a település birtokosa.A község régi helynevei közül az 1900-as évek elején még ismert volt Dorgó, Páterhomok, Oroszhegy, Vértó, Hidliget és Mikonya neve.

Nevezetessége:

Református temploma – 1794-ben épült.Görög katolikus temploma műemlék, 1451-ben épült Szent János tiszteletére az előző XIII. századból való templom megmaradt faragott kockakövekből álló alapjára.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 3977 Zemplénagárd, Fő u. 9.

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?