Újkenéz

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz:Felső-Tisza

Település leírása:

Újkenéz az Észak-keleti Nyírségben, Nyíregyházától északkeletre, mintegy 70 km távolságra a Tisza mentén található, a Ricsikai-erdő és a Tisza folyó kanyarulatai között. Az északdél irányú kiterjedésű település észak felől közigazgatásilag Mezőladánnyal, dél felől Aranyosapátival, nyugat felől pedig Tornyospálcával határos.
A község autóval a 4115 sz. közúton érhető el. A legközelebbi város Vásárosnamény 17 km-re délre, Kisvárda 19 km-re nyugatra, Záhony mintegy 24 km-re északra helyezkedik el.
A község vasúti megállóhellyel rendelkezik a Záhony-Mátészalka vonalon. Autóbusz összeköttetés van Kisvárda és Vásárosnamény városokkal, valamint Mándok községgel. Így megközelíthető a vasúti fővonal, biztosított a közlekedés Nyíregyháza illetve Budapest felé.

A település nevében az új előtag azt jelzi, hogy a Tisza áradásaitól gyakran elpusztított falu a folyó partomlása miatt a XIX. században új helyre költözött. A régi falu XVI. Századtól használt neve Cserepeskenéz volt. A Kenéz név a szláv eredetű „kenéz” tisztség-, illetve méltóságnévből való. A cserepes előtagot a cserépégető lakosok, vagy a falu templomának cserépteteje miatt tették hozzá. A község nagyobb része a XIX. század első felében jelentéktelen vagyonú kis- és középnemesek lakták. 1850-ben 398 lakosa volt, nagyobb részük egytelkes nemes. Cserepeskenéz falut az 1850-es évek árvizei szinte teljesen elpusztították, a régi falu meg is szűnt. Az áttelepítés után 1898 évben kezdték a települést Újkenéznek nevezni. A századforduló idején 82 házban 456 lakos élt a településen, mely település 1950-ig a tiszai, ezután pedig a kisvárdai járáshoz tartozott. Mezőladány társközsége volt 1990-ig.
A településen műemlék nem található, hiszen a Tisza áradásai a régi faluval együtt az eredetileg Szent Erzsébetről elnevezett református templomot is elmosták.
A község humán infrastrukturális ellátottságát a napközi otthonos óvoda, általános iskola, háziorvosi rendelő, védőnői szolgálat, gyógyszertár, művelődési ház és spotpálya teszi teljessé. Az óvodás gyermekek száma 50 fő, óvópedagógus 4 fő. Az általános iskolában 106 diák oktatását, nevelését 13 pedagógus látja el.
A településen található művelődési ház bemutatóknak, kulturális rendezvényeknek valamint báloknak ad otthont.
A villany, víz- és gázvezeték-hálózat kiépítésre került, továbbá megoldottá vált a szervezett kommunális szilárd hulladékgyűjtés. Az úthálózat több mint 60 %-a szilárd burkolatú.
A településen polgárőrség működik. Településünkön 3 élelmiszer, vegyeskereskedés működik, és 2 presszó áll az itt élők rendelkezésére.

Nevezetessége:

Református temploma 1898-ban épült.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 4635 Újkenéz, Petőfi Sándor u. 56.

Telefon: 06-20-292-7502

Fax: 06 45/707-117

Orvosi rendelő

Cím: 4635 Újkenéz Kossuth u. 48.

Telefon: 06-20-408-6722

Gyógyszertár

Cím: 4635 Újkenéz Kossuth u. 48.

Forrás: www.ujkenez.hu

Vélemény, hozzászólás?