Tiszakóród

Ország: Magyarország

Tiszai település: Felső – Tisza

Település leírása:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye K-i csücskében, a Tisza folyó partján fekvő település.Tiszabecs 11 km, Milota 8 km, Tiszacsécse 5 km, Szatmárcseke 9 km, Vásárosnamény 38 km, Nagyar 17 km, Fehérgyarmat 24 km távolságra található. A település nevét a magyar Kóró, vagyis száraz, kemény növényi szár (kóró) d- képzős alakja-ból nyerte.

A település és környéke ősidők óta lakott helynek számít, amire a határában található több őskori őrhalom is bizonyít. Nevét 1334-ben Chorod, 1415-ben már Korod alakban írták. A falu ősi birtokosa a Kusaly család volt. A XIV. században a Kölcseyeknek is volt itt birtoka, melyre 1344-ben a család új adományt kapott. 1488-ban birtokaik egy részét a perényieknek adták el.
1550-ben Kórod-ot a Rozsályi Kúnok szerezték meg, és azt a rozsályi uradalomhoz csatolták.Mikor Rozsályi Kún Annát Barkóczy László nőülvette, vele a települést is megkapta, majd az ő unokája a Kende Mihály felesége lett, s ettől a Kende család lett ura. A XIX. század elején a Kende családon kívül birtoka volt itt még a gr. Rédey, Bay, Ormós, Bessenyey, Kölcsey, Tholnay, Jármi, Uketyevity, Csiszár, Sántha, Kálnási, Nyeviczkey, Uray családoknak is. A XX. század elején nagyobb birtokosa Kende Zsigmond volt. Fényes Elek Tört. földrajzában leírta, hogy az árvizek miatt sokat szenvedő Tisza partján fekvő települést az ár sokszor elmosta, mely így kénytelen volt egyre távolabb költözni eredeti helyétől. A XIX. század közepén még látható volt a régi falu maradványa a Burgundia nevű részen.
A falutól Ny-i irányban található a Túr folyó. Itt ömlik a Túr vize a Tiszába. A hely érdekessége, hogy a sokszor nagyon magas vízállású Tisza miatt a Túr folyó vizét néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a Tiszába, hogy magas vízállásaikor a Tisza vissza ne duzzassza a Túr vizét, ami így vízesésként ömlik le. A bukógát melletti diófaligetek, s a vízesésként ömlő Túrnyáron a környék kedvelt kiránduló és fürdőzőhelye.

Nevezetessége:

  • Református templom – a XV. században épült, műemlék épület. A XVIII. század közepén barokk stílusban alakították át. Tornya a XIX. század végén készült.
  • A Túr folyó un. Nagybukó gátja, – melyen keresztül vízesésként ömlik a folyó vize a Tiszába – és a mellette levő diófaliget a környék híres-, és kedvelt kiránduló- és fürdőhelye

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

cím: 4946 Tiszakóród, Kossuth u. 23.

Forrás: www.belfoldiutazas.hu

Vélemény, hozzászólás?