Tiszacsermely

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Felső – Tisza

Település leírása:

Tiszacsermely Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti peremén, a Bodrogköz nevű kistájon, a Tisza valamikori árterületén található község.
Az öntéstalajon épült falu határában halad a Bodrogköz vizeit összegyűjtő Tiszakarádi-főcsatorna. A település déli határa  – habár a Tisza jelenleg távolabb folyik – a korábbi nagy folyókanyarulatok miatt ma is Szabolcshoz tartozó terület. Tiszacsermely község 1948-ban jött létre a Cigándi-határszél, a Harkói tanyák, József-major, Kishalászi tanyák, Kökényes-tanya, Pusztakarád-határszél, Nyúlvár és Újrakodó egyesítésével. Először a József-falva nevet viselte, majd felvette a Tiszacsermely nevet. Az alacsonyabb területek egykor a Tisza árterületéhez tartoztak, melyet évről-évre elöntött a folyó. A szabályozás előtt a lakói halászok: pákászok, csíkászok voltak, de foglalkoztak a nádvágással és gyékényfonással is.  Lakossága: 695 fő. A  falu címerének  alapszíne megegyezik a zászló zöld alapszínével, amelynek külső széleit halvány lila és sötét zöld motívumok díszítik körül, a belső szélét aranysárga csík díszíti. A címer alsó harmadában arany sárga csíkkal elválasztva a felső két harmadtól sötét kék alapon vízfolyást ábrázoló szürke hullámcsíkok helyezkednek el, amely a településsel határos Tisza folyót ábrázolja és a termékenységét jelképezi, amelyből kiemelkedik a címer bal felső sarkában elhelyezkedő szomorú fűzfa ( barna színű törzzsel és lombozata, koronája sötét zöld és világos zölddel szegélyezettek ), amely arra utal, hogy a Tisza árterében értékes természeti ritkaságok találhatóak. A címer alsó harmadából középen kiemelkedő barnába hajló bordó színű kereszt, és a címer felső kétharmadának jobb felső sarkában elhelyezkedő halvány lila színű nyolcágú csillag, amelynek ágai szürke színnel vannak szegélyezve, melyek a településen működő egyházi felekezeteket jelképezik. A Tisza folyóból kiemelkedő kereszt tövéből mindkét oldalt kiemelkedő aranysárga színű 2 db búzakalász a település mezőgazdasági jellegét jelképezi. A Tisza árterében található erdős sáv természetvédelmi terület, rengeteg ritka, itt őshonos növényfajjal. Remek lehetőség kutatóknak, botanikusoknak, hogy ismereteiket bővítsék. Ezen kívül a horgászat szerelmeseit is várja a gyönyörű Holt-Tisza, amely a tiszai halfajták gazdag tárházát kínálja. A „tiszavirágzás”is rendkívüli élményt nyújt az idelátogatóknak. A község közelében a Tisza és a Tisza holtága várja a vízi sportok és a horgászat kedvelőit. A holtág sokáig őrizte a folyó egykori kettős meanderívét. Mára a középszakasza feltöltődött, de az alsó és a felső ívben is marad állandó vizű tó. A holtág természeti értékét részben az állandó vizek, részben az itt megtelepedő madárvilág, részben pedig a tó s a meanderek belső, Tiszacsermely felé eső partjain kialakult természetközeli élőhelyek adják.
A falu megközelítése: Sárospataktól mindössze 22 km-re található ez a kis település. Közúton ez menetrend szerinti autóbusz  közlekedés igénybevételével is mindössze 20 perces időt igényel. A szomszédos település, Cigánd határában épült Tisza-hídon Szabolcs-Szatmár- Bereg megye irányából is könnyen megközelíthető.

Nevezetessége:

Tiszacsermely és Cigánd között található meg a Tisza egyik legszebb (nem kijelölt) fürdőhelye. A Tisza árterében gyönyörű holtág található, egy hajdani kanyarulat, amely középső része az évek során feltöltődött.A Mérnök tanyától délre pár száz méterre, Tiszakarád irányában az 1950-es években honfoglalás kori sírokat tártak föl.

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 3972 Tiszacsermely, Rákóczi Ferenc utca 9.

Telefon: 06-47/334-062

E-mail: tiszacsermely@gmail.com

Forrás: www.tiszacsermely.hu

Vélemény, hozzászólás?