Tiszabecs

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Felső – Tisza

Település leírása:

Tiszabecs a Kárpátok előhegyeihez igen közel, de már a Szatmári-síkságon elterülő Tiszaháton, a Tisza folyó partján, az ukrán határvonalon fekvő határőrközség. Az ukrán-magyar határ mentén, ahol a Kárpátokból lerohanó Tisza a Batár-patak torkolatánál belép az országba, ott található. Természeti kincsei között kell megemlíteni a tiszabecsi ártér védelemre javasolt természeti értékét, ősdiósát. A Tiszában csuka, harcsa, ponty, márna, kecsege, dévérkeszeg és egyéb halfaj él, a horgászoknak gazdag fogási lehetőséget kínálva. Tiszabecs a Kárpátok előhegyeihez igen közel, de már a Szatmári-síkságon elterülő Tiszaháton, a Tisza folyó partján, az ukrán határvonalon fekvő határőrközség. Az ukrán-magyar határ mentén, ahol a Kárpátokból lerohanó Tisza a Batár-patak torkolatánál belép az országba, ott található. Természeti kincsei között kell megemlíteni a tiszabecsi ártér védelemre javasolt természeti értékét, ősdiósát. A Tiszában csuka, harcsa, ponty, márna, kecsege, dévérkeszeg és egyéb halfaj él, a horgászoknak gazdag fogási lehetőséget kínálva.
Éghajlata mérsékelten hűvös, és mérsékelten meleg égöv határán fekszik. Az évi napsütéses órák száma 1960-1970, a középhőmérséklet 9,6-9,7°C, a csapadék évi összege 700 mm. Az uralkodó szélirány az északi és déli. Megközelíthető: a megyeközponttól, Nyíregyházától közvetlenül a 491-es közúton (104 km).  A legközelebbi várossal, Fehérgyarmattal naponta autóbusz-járatok kötik össze. A nagyközségen közvetlenül vasútvonal nem halad keresztül, a legközelebbi vasútállomás Penyige községben található. Tiszabecs – személynév eredetű helységnév. A község 1181-ben tűnik fel a cégényi monostor birtokainak határjárása során. 1364-ben castrumként emlegetik, ami királyi vár létezésére utal. Mivel fontos helyen feküdt a királyság sokáig ragaszkodott hozzá, ezért csak 1368-ban tudta megszerezni a Becski család. A falu lakói a középkorban magyarok voltak. Sokat szenvedett a község a háborús megpróbáltatásoktól. 1662-ben feldúlta német vámőrség. 1703. július 14-én itt keltek át Rákóczi seregei a Tiszán. Ezt a győzedelmes ütközetet dolgozta fel Jókai Mór Szeretve mind a vérpadig című regényében. 1864-ben árvíz pusztította el a falu döntő részét.
A nagyközség 1990. évi közigazgatási besorolása: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében független polgármesterrel és független képviselő testülettel, körjegyzőséggel rendelkező község.
Tiszabecs jelképei: címere és zászlaja.
Címer: Tiszabecs nagyközség címere hegyes talpú pajzs, melynek felső részén, osztott mezőben – föld, égbolt -, dús lombozatú fa, jobbról és balról egy-egy kard látható. Alsó részén kék mezőben hal, végül a pajzs hegyes alsó részén kövek ábrázolódnak.
Fa: A község megélhetésének forrása.
A talaj: elsősorban erdősítésre alkalmas. Belterületen és a füzesen csoportos dióligetek.
Két kard: II. Rákóczi Ferenc győztes csatájának helyszíne.
Víz: Tisza folyó, benne hal, amely sporthorgászást, de korábban a megélhetés egyik forrását is jelentette.
Sóder: Építési anyag, mint Tiszai hordalék.

Nevezetessége:

  • Református templom

A református templom 1469-ben épült gótikus stílusban. 400 évig állt fenn, míg 1864-ben a rendkívül nagy árvíz a templomot és a parókiát is elvitte. Az egykori középkori templom valamennyi felszerelése a Debreceni Református Kollégium gyűjteményében van elhelyezve.
A műemlék védettségű jelenlegi református templom mai arculatát az 1864-es árvíz után, 1910-ben kapta vissza ( 1907-1910 között épült). A templom előtt található Geczeő Gedeon sírköve, aki az 1800-as évek végén alapítványán keresztül sokat tett a hajdani református leányiskola létrejöttéért.

  • Rákóczi emlékmű

A templom udvarán áll a tiszabecsi átkelés 1903-ban felállított emlékműve, a Rákóczi emlékmű, mely a falu határában vívott első győztes csata emlékét őrzi. Az emlékmű Rákóczi portréjával van díszítve az alábbi felirattal:

„Itt ragyogott legelébb a szabadság égi sugára,
Mely diadalra vivé bajnoki fegyveretek,
S bár ha vak éjbe borult ragyogása:
Él szívetekben
Hirdeti nagy nevetek, s hon szerelme hevít.”

A II. világháborúban elesett hősi halottak és elhurcoltak emlékére állított kopjafa a kultúrház előkertjében található.

Közérdekű adatok:

Tiszaháti Területfejlesztési Önkormányzati Társulás

Cím: 4951 Tiszabecs, Rákóczi u. 37.

Telefon: 06-44/578-050

Fax: 06-44/578-051

E – mail: tiszahat@elender.hu

Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság

Cím: 4951 Tiszabecs, Kis u. 85.

Telefon: 06-44/378-285

Postahivatal

Cím: 4951 Tiszabecs, Rákóczi u. 39.

Telefon: 06-44/378-486

Tiszabecsi Nemzetközi Határátkelő

Cím: 4951 Tiszabecs, Malom u.

Telefon: 06-44/378-477

Határőrség

Cím: 4951 Tiszabecs, Honvéd u. 48.

Telefon: 06-44/378-166

Forrás: www.tiszabecs.hu

Vélemény, hozzászólás?