Eperjeske

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Felső – Tisza

Település leírása:

A Beregi-síkságon, Nyíregyházától mintegy 70km, Záhonytól 12 km távolságra, az ukrán határhoz közel található település. A 4-es főútról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a településen áthalad a Záhony-Mátészalka vasútvonal. Tisza-parti település.

Szalagtelkes útifalu a Tisza mellett. Nevét természeti tulajdonságairól kapta. Az ugor eredetű eper köznév régi eperj változatának a valamivel való ellátottságot kifejező -s képzős változata, illetve ennek -ke kicsinyítőképzős származéka a falu neve. Eredetileg a határt, a földterületet hívhatták így, jellegzetes növényéről.
Eperejeske neve az oklevelekben a XV. században, mint Mándok melletti település van említve, Eperjes néven. 1438-ban birtokosa a Losonczy család volt. 1446-ban a település földesuraként az Upory család volt említve. 1480-ban pedig már a Bezdédy család kezében volt a község. a XIX. század első felében több családnak is van itt tulajdona: a Jármy, Kozma, Pilisy, Nemes, gróf Forgách családok a birtokosai.
1841-ben a faluban tűzvész pusztított, ekkor Eperjeske nagy része leégett.
A XX. század elején Jármy Imrének és Jármy Miklósnak volt itt birtoka, melyen a családnak nemes kúriája állt. 1990-ben lett önálló település, addig Mándok társközsége volt.

Nevezetessége:

Jármy Miklós úri lakát az 1860-as években Pilisy László építtette. Közvetlen szomszédságában van a család rési, nemesi kúriája az ahhoz tartozó kerttel együtt, melyet a szomszédos Pilisy féle kerttel egyesítettek, s a XX. század elején a vármegye legszebb parkjai között tartottak számon. A park védett fái közül említést érdemelnek a fenyőfélék és a tulipánfa (Liliodendron tuipifera).
A község jelentős épülete a mai polgármesteri hivatal, a volt Pilisy-kúria. Többször átépített földszintes épület, klasszicista stílusú, a múlt század első negyedéből.
A református templom 1821-ben épült. ,,…1776. évben, meddig az egyház anyakönyvei felmennek, összességgel volt 41 család, 210 lélek, a sövénykerítésből épült kis templom és fa torony, az 1826. évben bontatott le… 1826-ban az egyház tagjai kőtemplomot és tornyot építettek.” (Pesty)

Közérdekű adatok:

Eperjeske lakossága 1269 fő, a migráció aránya nem jelentős. Van egy 50 férőhelyes óvoda, általános iskola és községi könyvtár is. A település vasútvonallal, távolsági autóbuszjárattal is rendelkezik. Festői környezetben lévő, impozáns sportpálya biztosít lehetőséget a sportoláshoz.

Eperjeske Község Önkormányzata elérhetőségek:
Cím:          4646 Eperjeske, Szabadság tér 1.
Tel:           45/708-200
E-mail:      eperjeske@zahonynet.hu

Forrás: www.eperjeske.hu

Vélemény, hozzászólás?