Dombrád

Ország:

Tiszai szakasz: Felső – Tisza

Település leírása:

Dombrád város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Rétköz északkeleti részén fekszik, 103 méter magasságban a tengerszint felett.

Északi határa a Tisza folyó, amely egyben a megye határa is. Északkelet felől Tiszakanyár, kelet felől Pátroha, délről Gégény, délnyugati és nyugati irányból Demecser, Kék, Beszterec és Tiszatelek községek közigazgatási területe határolja. Teljes területe 52 négyzetkilométer, a belterület ebből négy és fél. A város lélekszáma a hozzá tartozó Kistiszahát lakosaival együtt 4481 fő. A szarvasmarha tenyésztés és tartás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a lótenyésztésre. A századforduló és az azt követő évtizedek komoly fellendülést indítottak el a település életében. Ez volt az első szakasz mely kialakította Dombrád jelenlegi arculatát és a térségben betöltött szerepét. Ennek a kornak meghatározója volt a keskeny nyomközű vasút, melyen az első Szerelvény Dombrád és Nyíregyháza között 1905. december 21-én indult el. A település fejlettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a húszas években két gőzmalom működött, villanytelepe, néma mozija, állandó piaca, postája, távírdája, gyógyszerésze volt a falunak. Szellemi életének fellendülését hozta az 1925-ben megépült polgári iskola. (Melynek építésekor a terület feltöltésére 5000 lovas szekér homokot használtak fel.) A szomszédos Borsod Megyével a kapcsolatot az 1922-ben megépült pontonhíd biztosította. Dombrád Református település volt és az is maradt. Itt található a Tiszántúl egyik legnagyobb temploma, melyet 1913-ban szenteltek fel. Az I. Világháború a községtől 132, a II. Világháború 106 áldozatot követelt. Az elhunytak emlékét két emlékmű örökíti meg. 1950-től több olyan szervezett és intézmény kezdi meg működését, amelyek ma is meghatározói a településnek. Így többek között az Óvoda, Állami általános iskola, MGTSZ, ÁFÉSZ, OTP, tűzéptelep, stb. A meglévőket követi az új intézmények és létesítmények megépítése, Művelődési ház, Könyvtár, szélesvásznú MOZI, Körzeti Orvosi rendelő, Ravatalozó, 200-főt foglalkoztató varroda. A település 1971-ben megkapja a nagyközségi címet. A település életében a rendszerváltás követően történelmi léptékű fejlődés indul el. Kiépül a teljeskörű infrastruktúra, azaz minden utcában van vezetékes ivóvíz, gáz, szennyvízhálózat, szilárd burkolatú út, telefon. A település létrehozza a rendőrőrsöt, bővíti az általános iskolát, megépül a 16 tantermes Móra Ferenc Általános Iskola és Gimnázium.
1993-ban újból megkezdi működését a Református általános iskola. Elkészül a Helytörténeti kiállítás, a Vasúti múzeum, állandó Vasúti Járműkiállítás, a Képtár és a Kossuth Lajos emlékszoba. Tovább bővülnek a köztéri alkotások, a Móra Ferenc szoborcsoport, egészalakos Kossuth Lajos szobor, Baross Gábor emlékoszlop és az 1848-as szabadságharcban besorozott honvédek emlékműve. A települést a Kossuth Országos Szövetség emlékhelyé nyilvánította. Kossuth követté választásának évfordulóját a település minden évben megünnepli. A település csodálatos Tisza-parttal rendelkezik, ahol két panzió, két kemping, 136 üdülő található.
A Tisza-parton a szolgáltatást a Motel, Csárda, DISCÓ a szabadtéri strand és több kereskedelmi egység biztosítja. A település jövőjét a fejlett mezőgazdaságában az arra épülő feldolgozóiparban és a csodálatos Tisza-partra alapozott Falusi Turizmusban lehet meghatározni. A turizmus azaz vendégfogadás és ellátás tiszta szép virágos környezet nélkül elképzelhetetlen. Dombrád 1999-ben Országos első helyezést ért el a “Virágos Magyarországért” mozgalomban. 2000-évben az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Magyarországot képviselte. Az eredményhirdetést az észak-írországi Broughshane-ban tartották, ahol Dombrád ezüstdíjat kapott, valamint Magyarországon először a Kertészek Világszövetségének különdíját is elnyerte a település. A szép eredményeket országosan is elismerték hiszen Dombrád 2000 július 1-től megkapta a Városi rangot.

 

Nevezetessége:

Evangélikus templom –

1790-ben épült.

Nyírvidéki Kisvasút

A vasútállomáson kisvasúti jármű skanzen

 

Közérdekű adatok:

  • Központi orvosi ügyelet:

4600 Kisvárda, Szent György tér 2.

Telefon: 45/415-047, 45/415-048, 45/500-014

  • Önkormányzati Hivatal:

4492 Dombrád, Rákóczi út 36.

Telefon: 45/465-001

 

Forrás: www.dombrad.hu

 

Vélemény, hozzászólás?