Felgyő

Ország: Magyarország

Tiszai szakasz: Alsó – Tisza

Település leírása:

Felgyő község Magyarország  délkeleti részén, Csongrád megyében található, 1367 lakosú kistelepülés. A községet átszelő Vidre – ér  mellett LÁSZLÓ  GYULA régészprofesszor  Árpád-kori települést tárt fel. A központban található Gedahalom feltárása során honfoglalás kori magyar település és Szent István korabeli templom maradványai kerültek elő.
A török uralom után a gróf Károlyiak majorokat építettek. Ezekből az uradalmi majorokból hozták létre az önálló falut 1948-ban. A Felső-major volt 1965-ig a település központja, minden intézményt az uradalmi lakásokban alakítottak ki.
Az 1960-as évek elején 2,5 km-el távolabb kezdett épülni egy teljesen új faluközpont a puszta közepén. Ma már egy szép, rendezett, infrastrukturálisan jól ellátott kisközség fogadja az idelátogatókat, ahol Általános iskola, Óvoda, Könyvtár, Orvosi rendelő, Posta, Polgármesteri Hivatal, Gyógyszertár és üzletek szolgálják a lakosság igényeit. 1993-ban felépült az új Szent István templom a Gedahalom mellett. A település mezőgazdasági jellegű. Szántóföldi és fóliás növényeket termesztenek és állattartással foglalkoznak az itt élő emberek. Erre rá is vannak kényszerülve, a munkanélküliség  itt is gondot jelent. 1997-ben  holland beruházással megépült a GROW-GROUP Magyar – Holland Palántanevelő Kft., majd néhány évvel később a RIJK ZWAAN Kft. amely új munkahelyet biztosított jó néhány felgyőinek. Akik helyben nem találnak munkát a környező városokba próbálnak elhelyezkedni. ( Csongrád, Szentes )

Nevezetessége:

Gedahalom László Gyula által feltárt honfoglalás kori magyar település Szent István-templom (1993)11-13. századi templom feltárt alapfalai

Közérdekű adatok:

Polgármesteri Hivatal

Cím: 6645 Felgyő, Széchenyi út 1.

Telefon: 06-63/580-060, 06-20/662-5037

Fax:06-63/580-061

E-mail: pmhv@felgyo.hu

Forrás: www.felgyo.hu

Vélemény, hozzászólás?