Csőben sült harcsa sütőtökkel

10

Hozzávalók:

  • 30 dkg harcsafilé
  • 30 dkg sütőtök
  • hal fűszerkeverék
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg sajt

Besamelmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

A sütőtököt vágjuk fel kisebb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A harcsafilét szintén vágjuk fel kisebb kockákra, majd ízlés szerint szórjuk meg hal fűszerkeverékkel, sózzuk, és facsarjuk rá a citromlevet. Ezután alaposan forgassuk össze, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Közben készítsük el a besamelmártást.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá az előzőleg felmelegített tejet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és keverjük simára.

Tegyük vissza a tűzre, és kézi habverővel kevergetve főzzük sűrűre, csomómentesre. Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd vegyük le a tűzről.

Egy sütőtálat (v. kisebb tepsit) kenjünk ki vékonyan vajjal, majd kanalazzunk bele pár kanál besamelt.

Egy tálba tegyük bele a halat, és adjuk hozzá a kihűlt sütőtököt, majd öntsük rá a maradék mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd öntsük a formában lévő mártás tetejére.

Végül reszeljük rá a maradék sajtot, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép pirosra.

A sütőből kivéve tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

Forrás: www.receptneked.hu

Vélemény, hozzászólás?