Algyői filézett ponty halászlé

11

Hozzávalók:

  • 1 kg filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva
  • 0,5 kg halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
  • 20 dkg ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1-2 cseresznyepaprika ízlés szerint
  • 1 ek sertészsír
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika

Elkészítése:

A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.

A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük (ott van benne a legtöbb Y szálka). A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható).

Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk (a szálkák szinte feloldódnak a sóban).

Ezalatt a bográcsban zsíron enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával a hal csontos részeit, a fejét és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk.

A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felforraljuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.

A zsírt semmiképp ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!

Forrás: www.receptneked.hu

Vélemény, hozzászólás?